insan doğası sorunsalı

giyotin
Devamında "insan bencil midir?" Sorusuna hayır cevabını alabileceğimizi temenni ettiğim başlık.
İnsan doğası gereği- diye başlayan muhabbetler bizi bencil olmaya, hırslı, paragöz, kötü bireyler olmaya iten kapitalizmi gizlemekten başka işe yaramayan ve hatta içinde bulunduğumuz rekabetçi düzeni meşrulaştıran muhabbetlerden başka birşey değildir. insan doğası diye bişey yoktur. insan doğduğu büyüdüğü ve geliştiği toplumun özelliklerini alan ve istenilirse değişebilen kendisini geliştirebilen bir canlıdır.
mevcut düzen içinde hayatta kalmak gibi basit bir içgüdü olan milyonlarca yıldan bugüne gelmemizi sağlayan dürtüyü alıp "insan doğası" diye yutturmaya çalışmak hatadır...
hena
Bir ortamda salak saçma davranıp 'benim doğam bu yeaaa' diyip durursanız birinizin kafanızı yere gömmesi olasıdır. İnsanın doğası abidik gubidik davranmak değil sadece öldürme içgüdüsünü ve şevkati aynı kalpte barındırabilmektir.
Valar dohaeris
İnsanın kendi iradesiyle, bile bile yaptığı hatalarını genlerine ve atalarına yükleme çabasıdır. Psikolojide bu "yansıtma" olarak tabir edilir. Birkaç örnekle;

Ben katil değilim, öldürmek "insanın doğasında var."
Sedece ben yalancı değilim, herkes yalan söylüyor.
Ben sapık değilim, erkekler şehvete düşkündür.
nowemert
Antisosyalistlerin, anti-komünistlerin, faşistlerin, kapitalistlerin, falanjistlerin uydurduğu ve bilimle bağdaştırmaya çalıştığı illallah getirten şeydir. Komünizm, kapitalist sistemin getirdiği fırsatçı rekabet ortamına karşı durmak, anti-emperyalizm, halkların kardeşliği gibi söylemlere karşı üretilmiş " insan doğası " tek bir amaca hizmet etmektedir. Karşısındaki kişiyle tartışacak donanıma sahip olmayan, cahil bir kapitalistin bir şekilde karşı görüşü kötülemesi gerekmektedir. Gider " İnsan Doğası " denen şeyi seçer. İnsan doğası diye bir şey vardır fakat bu stabil bir şey değildir. İnsan doğasının spesifik durumları vardır. Başta " ayak uydurmak " olarak tanımlayabileceğimiz durum vardır. İnsan doğası yenilik ister fakat yenilik ile fırsatçı, rekabetçi kapitalist ortamda dikilmiş 2 gökdelen karıştırılmamalıdır. Herhangi bir sisteme ayak uydurabilecek kapasitede insan beyni. 1. nesil ayak uyduramazsa 2. nesil kesinlikle uydurur. Gönümüzde de var bu durum. 70 yaş ve üzeri insanlar "modern" çağa ayak uyduramıyor ama biz, yani onlardan sonra ki nesil uydurabiliyoruz. İnsan doğası budur. İnsan doğası kapitalist sisteme ayak uydurabiliyor diye hemen kapitalizme " insan doğası " damgası yapıştırmak yanlıştır. Tıpkı " hümanizm " gibi " insan doğası " denen kavramda kapitalizmin kendini gizlemek için arkasına saklandığı bir kavramdır.